A BABAMARKET MEGÚJULT! NÉZZ KÖRÜL!

Anyatejtároló

Anyatejtároló

Az anyatej minden egyes cseppje érték, neked, és a babádnak is ezért fontos, hogy legyen egy anyatejtároló amiben tárolni tudod, és bármikor amikor szükségetek van rá, azonnal meg tudd etetni az éhes babádat. Az anyatejtárolóban biztonságosan tudod tárolni a tejet, le tudod hűteni, fagyasztani, és akár magaddal is viheted az olyan esetekre amikor nem lehetséges vagy nehézkes a szoptatás.

  • Extra tipp: válaszd a nagyobb kiszerelésű anyatejtároló tasakjainkat, vagy az anyatejtároló kezdőszettünket.
22 termék
 
22 termék

Anyatej tárolása

Ha szoptatod a babád és éppen készülsz visszatérni a munkába vagy csak nagyobb rugalmasságot szeretnél az etetéseknél, akkor mindenképpen szükséged lesz valamilyen mellszívóra. Ez lehet kézi mellszívó vagy elektromos mellszívó készülék. Miután a lefejted a tejet a mellszívóval el is kell tudnod tárolni valamiben. És az sem árt, ha tudod, hogy minden higiéniás feltételeknek megfelelsz, hiszen a gyerek egészségénél nincs is fontosabb dolog.

 

Milyen fajta anyatejtárolót kell használni, hogy minél gyorsabbal el tudd tárolni a lefejt anyatejet?

Mielőtt lefejnéd a tejet vagy a tárolásával kezdenél bajlódni szappanos vízzel kezet kell mosni. Ezután tedd a tejet tiszta, zárt üvegbe vagy kemény BPA mentes műanyag edénybe. Használhatsz anyatejtároló tasakot vagy zacskót is, amit kifejezetten az anyatej tárolására terveztek.

Az anyatejtároló zacskók és tasakok könnyebben kilyukadhatnak és szivároghatnak, mint a kemény műanyag oldalfalú anyatejtároló edények. Az extra védelem biztosítása érdekében, ha anyatejtároló zacskót használsz érdemes egy kemény műanyag edénybe elhelyezni, amely zárható fedéllel rendelkezik.

Tilos az anyatejet műanyag, eldobható palackban tárolni vagy nem erre a célra készített műanyag zacskóban. Szennyeződhet BPA-val vagy más szennyező anyagokkal.

 

Mi a legjobb módja az anyatej tárolásnak?

Érdemes címkével ellátni az egyes edényeket és alkoholos filccel ráírni a tej lefejésének időpontját. Ha olyan helyen kell tárolni az anyatejet, ahol több anyuka is ezt teszi (pl korházban), akkor az anyatejtároló pohárra vagy edényre a gyermek nevét is érdemes ráírni. Ezt követően helyezd a tárolót a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Az edényekbe csak annyi tejet tölts, amennyit a pici babád egy étkezés alatt el tud fogyasztani. Felkészülhetsz váratlan helyzetekre és etetésre is, ilyenkor fél adag tejet érdemes a tárolóban tartani. Figyelj arra, hogy fagyasztás során (ahogy a víz is) a tej térfoga meg fog nőni, így sose töltsd a tartályokat tele.

 

Hozzá tudok adni frissen fejt tejet a már eltárolt tejhez?

A frissen fejt anyatejet csak az aznap már lefejt és lehűtött vagy lefagyasztott anyatejhez adhatsz hozzá. Azonban mielőtt hozzáöntenéd érdemes előtt a hűtőben alaposan lehűteni, mielőtt hozzáöntenéd a többihez. Ne önts meleg anyatejet a lefagyasztott anyatejre, mert az részlegesen felenged ilyenkor.

 

Mennyi ideig tárolható az anyatej?

Az hogy mennyi ideig tárolható el az anyatej, nagymértékben függ a tárolás módjától.

Frissen lefejt anyatejet szobahőmérsékleten legfeljebb 6 órán át lehet biztonságosan tárolni. (Az optimális tárolási idő egyébként 4 óra.) Ha a szoba különösen meleg ez az idő maximum 4 óra lehet.

Hűtőtáskában az anyatej megfelelő jégakkuval 1 napig tartható el.

Hűtőszekrényben az anyatej megfelelően tiszta körülmények között, a hűtő hátsó részében (ott van egyenletesen hideg hőmérséklet és az ajtó nyitása során kevésbé éri a beáramló meleg levegő) legfeljebb 5 napig tartható el. Ha nem fogod felhasználni, akkor 3 napon belül érdemes lefagyasztani.

A fagyasztóban tárolt anyatej akár 12 hónapon keresztül is eláll, azonban a fagyasztott tejet 6 hónapon belül érdemes felhasználni.

Minél hosszabb ideig tárolod az anyatejet a fagyasztóban, annál inkább csökken annak C-vitamin szintje. Fontos az is, hogy az az anyatej, amit az újszülött csecsemő számára teszel el, nem lesz megfelelő a babádnak pár hónappal később.

A tárolási irányelvek eltérőek lehetnek koraszülöttek esetén, betegség esetén vagy korházi ellátás során. Ilyen esetben konzultálj a védőnőddel.

 

Hogyan olvasszuk fel az anyatejet?

Mindig a legrégebben eltárolt tejet érdemes felhasználni legelőször. A lefagyasztott anyatejet vedd ki a fagyasztóból és rakd be a hűtőbe egy éjszakára, mielőtt felhasználnád. A tejet óvatosan melegítheted kézmeleg vízzel is.

A fagyasztott tejet nem szabad mikrohullámú sütőben vagy a tűzhelyen melegíteni. A tej egyes részei túl forrók lehetnek, más részei pedig hidegek. Ráadásul a tej gyors melegítése befolyásolhatja a tejben lévő antitestek mennyiségét is.

Egy praktikus és kényelmes eszköz az anyatej felmelegítésre egy cumisüveg melegítő, amely kíméletesen melegíti a tejet a kívánt hőmérsékletre, hogy a baba minél gyorsabban megkaphassa kedvenc ételét. Érdemes automata készüléket vásárolni, ami a kívánt hőfok elérése esetén kikapcsol, így nem melegíti túl a tejet.

 

A felmelegített anyatej illata vagy színe megváltozik?

Az anyatej színe étrendtől függően változhat. A felolvasztott anyatejnek az állaga és az illata is eltérhet a frissen fejt anyatejtől. Ha a baba elutasítja a tejet, akkor érdemes lehet a tárolási időt lerövidíteni.

Tárold biztonságban a világ legfinomabb ételét: hűthető, fagyasztható anyatejtároló tasak, anyatejtároló táska, anyatejtartó pohár, akár azonnal, raktárról.

anyatejtároló