Vásárló belépés
Kategóriák
Feliratkozás különleges ajánlatokhoz
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ingyenes szállítás 15.000 Ft-tól

Bababolt ingyenes házhozszállítás

 

Bababoltunk elnyert díjai

Ország Boltja 2019 Minőségi díj Baba-mama kategória III. Helyezett

BabaMarket legjobb bababolt

 

Fizetési lehetőségek
BabaMarket - Blog oldal
2017.07.20 12:31

Rémisztő éjjelek, nélküle

bölcsőhalálTeljesen természetes az, hogy amikor este elaludt a babád, egyszerre érzel aggodalmat, és jóleső nyugalmat, egyszerre őriznéd az álmát, és próbálnál te is pihenni. Akár együtt alszotok, akár külön szobában, rémisztő lehet nem csak az, ahogy alszik, hanem az is, hogy épp nem tudod kontrollálni mi történik vele. Ebben a cikkben megnyugtatunk.

A bölcsőhalál - ne félj tőle

Számtalan tévhit kering a hirtelen bölcsőhalálról, ezért érdemes tisztán látni, mielőtt az első fél-egy évben egyetlen nyugodt éjjeled sem lesz. A hirtelen bölcsőhalál olyan mint a cápatámadás. Nagyon ritka (Amerikában, ahol évente több tízmillió kisbaba születik, például 230 kisbaba halt meg tavaly, SIDS szindrómában) viszont megdöbbentő, ezért szinte minden esetről tudunk.

Egyszerűen nem szabad attól rettegned, hogy a babád éjszaka elveszted, nem fekhetsz le így minden este, mert elképesztően kicsi annak a valószínűsége hogy megtörténik. Ettől függetlenül a valaha gyártott leghasznosabb eszköz az elektromos légzésfigyelő, amelyik feladata az, hogy figyeli a baba légzését, és ha valamilyen rendellenességet észlel, azonnal hangosan jelez: ezzel riaszt téged, és megijeszti a babádat is, aki az ijedtség miatt felriad, levegő után kap, és jó eséllyel meg is oldódott a légzéskihagyás.

 

Hol aludjon a baba?

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az a jó megoldás ha a babád nem egy ágyban alszik veled. Akármennyire is imádod közelről hallgatni a szuszizását, és bármennyire is úgy érzed, hogy mindenképp karnyújtásnyira kell legyen tőled, ne aludj vele egy ágyban, mert forgolódsz, mert neki nem az a takaró jó mint neked, mert nyugalomra van szükségetek, és mert teljesen máshogy alszotok. Ha szeretnél (vagy máshogy nem megoldható) aludhattok egy szobában, de mindenképp rácsos kiságyban altasd, és legyen egy kis éjjeli lámpája, egy kicsi nyugtató fénye. (Kattints ide, itt találsz rengeteg remek megoldást a babaszobára: Babaágy) A legjobb azonban az, ha külön szobához szoktatod, már az első pillanttól fogva.

 

Így alszik a babád

A babád teljesen máshogy alszik mint te. Amíg te elvégzed az alvás előtti rituálédat és magadtól elalszol, utána pedig kétóránként változó alvásfázisban vagy – hol mélyen alszol,  hol könnyű álomfázisban vagy, aztán újra mély álomba merülsz – addig a babád nem.

Neki szüksége van a te altatásodra, a támogatásodra: őt nem lehet csak úgy lerakni, és magára hagyni. Amikor ringatod, járkálsz vele, lehet, hogy le-lecsukódik a szeme, de ahogy lerakod az ágyba, elképzelhető, hogy felsír: egyszerűen azért mert ő ekkor még nem alszik. Még görcsölhet a teste, még nem „eléggé” alszik: el kell telnie akár fél órának is ahhoz, hogy a légzése megnyugodjon, és valóban mély álomba merüljön: abba, ahol szinte bármit tehetsz vele, nem fog felkelni. Fontos, hogy ezt a pillanatot megismerd, felismerd, mert ha nem akkor rengetegszer jársz majd úgy, hogy azt hiszed alszik, de amikor ki akarsz osonni a szobájából, vagy épp letennéd, azonnal felsír, és kezdhetsz mindent elölről. Amikor elaludt, után már nyugodtan magára hagyhatod: nem kell ott ülnöd mellette, és őrizned az álmát, nem lesz semmi baja: mindaddig míg éhes, szomjas nem lesz. Azt jelzi majd.

 

Rémisztő hangok a gyerekszobából

Legegyszerűbb, ha azonnal a lényegre térünk: miután elaludt a babád – egy, másfél órán belül -  biztos, hogy „fura” hangokat fog kiadni. Ennek két oka van: egyrészt nem úgy alszik mint te, tehát nem fogja átaludni az éjszakát, másrészt az, hogy a könnyű álom szakaszba lép: ilyenkor szuszoghat, adhat ki hangokat, nyöszöröghet, mozoghat, az is lehet, hogy belerúg az ágy végébe, vagy rendszertelenül veszi a levegőt: ez azonban természetes, éppen „könnyű álom” szakaszban van. Ilyenkor előfordulhat, hogy a másik szobában arra vársz, visszaaludjon, vagy riadtan hallgatod a légzésfigyelőt, de aggodalomra nincs ok: vagy felkel, mert éhes/szomjas/diszkomfort érzete van, vagy hamarosan álomba zuhan. Ilyenkor kettő dolgot tehetsz: vagy odamész a kiságyához, és közelről figyeled mikor kell beavatkozni (esetleg visszaaltatni) vagy nyugodtan, félálomban várod a fejleményeket a másik szobából, egy légzésfigyelőn keresztül (Kattints, mutatunk: Légzésfigyelő)

 

Azért kel fel, mert túlél

Biztos, hogy amikor éjjel sokadszor riad fel, nyöszörög, akkor „dühös” vagy rá (ez természetes) de ilyenkor mindig arra gondolj, hogy így él túl, és jelez valamilyen gondot.

Az ő gyomra – például - kicsi, képzeld el, ha 8-10 órán át aludna, miközben éhes. Vagy képzeld el, hogy tele az orra nem kap levegőt, és nem ébred fel, vagy valamiért magára húzta a takarót, és levegőt nem kap. Leállt a fűtés, és fázik. Túl meleg van, és „izzad”: egy pici gyerek mindenre felkel, ezzel jelzi neked, hogy valami nincs rendben. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kisbabák olyan alvási sémával élnek, aminek semmi más célja nincs, mint a túlélés.

A rémisztő pillanat, ami nem is az

Képzeld el, hogy az éjszaka közepén először azt hallod a légzésfigyelőn, hogy szuszog, hogy mozog, aztán hirtelen, élesen felsír: mire berohansz a szobába, vagy odaérsz a kiságyhoz a babád ül, vagy áll és szívszaggatóan sír. Nincs ennél rémisztőbb, pedig nem az: ilyenkor az történik, hogy a babádat (aki már inkább pici gyerek) annyi inger éri egyetlen nap alatt, hogy nem tudj a feldolgozni, ezért éjjelente gyakorolja a nappal tanultakat: félálomban felül, feláll, mozgolódik, majd amikor ösztönösen felébred, meglepi őt az a helyzet, amiben saját magát találja: olyan ez, mintha te éjjel az autópályán, vezetve ébrednél fel: megijednél, igaz?  Ugyanezt teszi a babád is, aki az utolsó néhány „végig nem aludt” éjszakáit tölti. Hamarosan úgy alszik majd, mint te, és nagyjából kétéves korára – nagy eséllyel – végigalussza az éjszakákat, mindaddig, míg rá nem jön, milyen szuper apa, és anya mellé bebújni az ágyba, de ezt majd csak pár év múlva teszi.

 

Segíts neki aludni, és ne félj az éjszakáktól: kattints, mutatunk neked számtalan olyan terméket ami segít nektek, a minél pihentetőbb éjszakákért: Bébiőr

Ide kattintva szuper babaágyakat, takarókat, lámpákt találsz: Babaágy

Légzésfigyelő készülékek: Légzésfigyelő

 

Áraink bruttó árak és minden esetben tartalmazzák az ÁFÁ-t. Árváltozás jogát fenntartjuk!
Akciók a készlet erejéig érvényesek és kiskereskedelmi mennyiségre vonatkoznak!
Az oldal használatával elfogadod a BabaMarket bababolt felhasználási feltételeit.
A weboldalon szereplő minden szöveges és képi információt szerzői jog véd.

xyz