Vásárló belépés
Kategóriák
Feliratkozás különleges ajánlatokhoz
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Házhozszállítás

Bababolt ingyenes házhozszállítás

Kedvezmény

BabaMarket kedvezmények

Bababoltunk Díjai

Ország Boltja 2019 Minőségi díj Baba-mama kategória III. Helyezett

BabaMarket legjobb bababolt

BabaMarket - Blog oldal
2017.05.04 18:00

Ezért sír a kisbabád

Miért sír a baba?Minden anyuka rémálma, hogy a gyerek vigasztalhatatlanul sír: ilyenkor nem csak a szörnyű tehetetlenséget érzed, hanem elképesztő nyomás is van rajtad. Elmondjuk, melyik az a néhány ok ami miatt sírhat a babád, és azt is mit tegyél azért, hogy segíts neki.

Az újszülött matek

Az anyukák rémálma a síró csecsemő, hiszen ezzel elképesztő nyomás alá helyez téged, akaratlanul is. Ilyenkor  az újszülött-matek sem segít, pedig azzal szembesít, hogy a babád csak napi 1-2 órán át sír (ami alig 5%-a a napnak), hiszen 12-14 órán át alszik, legalább napi 2-3 órát eszik, és sokszor van csendben

A legelső, amit a síró babánál meg kell érteni az, hogy amikor sír, akkor nem azért sír, hogy idegesítsen,  hanem az ő – fejletlen – babanyelvén próbál veled kommunikálni, és elmesélni neked valamit. De, miért sír, és mit akar mondani? Hogyan előzheted meg?  Elmondjuk.

 

5 ok amiért sírhat

Amikor a babád sír, a legjobb, ha lépésről lépésre kizársz lehetséges okokat. A legegyszerűbb legáltalánosabb, és leggyakoribb, amiért az újszülött babád sír, az, hogy éhes. Nekik még olyan pici a gyomruk, hogy 2-3 óránként enniük kell. Ha sír, mindig próbáld megetetni. Ha ettől álomba szenderül, megvan a megoldás.

A második leggyakoribb ok, amiért egy újszülött sírhat az, amit a felnőttek diszkomfort érzésnek mondanak: valamifajta kényelmetlenséget érez: ez lehet az, hogy túl meleg van, lehet túl hideg, vagy akár nedves a pelus, vagy bekakilt, és csípi. (De az is lehet, hogy a lába viszket). Erre nehezebb rájönni, de ha figyeled, miért hagyja abba a sírást, akkor rájöhetsz mi zavarta.

Sírhat a baba akkor, ha valamilyen új inger éri. Direkt írtunk újat, mert nem feltétlen kellemetlen, csak új: ha gyorsan változik a környezet (például hirtelen autóba rakod) vagy ha hirtelen lesz melegebb (felöltözteted, mert kiviszed a hűvösbe), vagy bármi, ami megváltozik a környezetében zavarhatja (akár az is hogy az eddig ugató kutya elhallgatott). Gyakrabban sír fel, ha az inger hirtelen éri.

A babád nagyon gyakran sír akkor ha álmos, elfáradt. Érdemes tudnod, hogy amíg mi felnőttek hosszabb idő alatt jutunk el a „fáradt vagyok” érzéstől a „azonnal aludnom kell” – ig addig egy kisbabán ez a folyamat néhány perc alatt végigfuthat, és mivel fáradt, türelmetlen, kiabálni kezd: azaz sír.

De a legmeglepőbb: sok baba azért sír, mert olyan gyorsan tanul, hogy nem képes feldolgozni az új infókat, és egyszerűen elfárad az agya: gyorsan reagál sírással. Ha belegondolsz, ilyenkor védekezik: nem hall, nem lát, nincs új inger: szinte kivonja magát a tanulás alól, ezzel is időt nyerve magának.

 

A bővített lista

Természetesen a fenti néhány csoport amiért sírhat a baba, nem minden okot takar. Számtalan más oka lehet (akár lehet fájdalma, refluxa, vagy épp elege az ételből) annak, hogy egy baba megállíthatatlanul, vigasztalhatatlanul sír.

A legutolsó kutatások szerint egyes babák, egyszerűen nehezebben alkalmazkodnak ahhoz, hogy már nem anya védő pocakjában vannak, nehezebben barátkoznak meg a világgal, és ezért sokkal gyakrabban sírnak, mint más babák. Bármiért is sír a babád, vagy a szeretet erejével tudod a sírását csökkenteni, vagy „beavatkozol” és olyan  - számára nyugtató – dolgokkal veszed őt körbe, melyek segítenek neki.

 

3 dolog, ami csökkentheti a sírást

Pszichológusok már bebizonyították, hogy bár a babák nem félnek a sötétben, mégis sokkal szívesebben alszanak úgy, ha van a szobájukban valamilyen (gyenge) éjszakai fény. Kattints ide, és válassz éjszakai fényt a babádnak, segítsd az álmát, és az ébredését: Éjjeli fény

Fontos, a lehető legtöbb testi kontaktus. Egyszerűen ne higgy azoknak, akik szerint elkényezteted a babádat akkor, ha sokat van nálad: mert ez nem igaz. (Soha senkinek nem okozott még semmi bajt, ha nagyon szerették.) A babád igényli azt, hogy a lehető legtöbbször lehessen veled, ezért csökkentheted a sírást, ha felveszed, és magadhoz öleled.

Napközben is bevetheted a fehér zajt, és a Szundipajtikat. A babák szeretik a „zajt” és a „fehér zajt”. Nem feltétlen kell ettől elaludniuk, elég ha a van egy monoton, vagy épp megszokott zaj, ami biztonságot ad nekik (például a zenélő forgóké: Zenélő-forgók)

A nyugalmukat segítik a Szundipajtik, alvófigurák akik puhák, hozzájuk lehet bújni és a kisbaba érzi rajta anya, vagy éppen a saját illatukat is: kattints ide mutatunk néhány szundi pajtit: Szundipajti

 

Bárhogy is legyen, amikor a babád sír, maradj nyugodt, és mosolyogj: ne feledd, hogy éppen elmondana neked valamit. Neked, az anyukájának, vagy az apukájának.

 

Áraink bruttó árak és minden esetben tartalmazzák az ÁFÁ-t. Árváltozás jogát fenntartjuk!
Akciók a készlet erejéig érvényesek és kiskereskedelmi mennyiségre vonatkoznak!
Az oldal használatával elfogadod a BabaMarket bababolt felhasználási feltételeit.
A weboldalon szereplő minden szöveges és képi információt szerzői jog véd.